Executorul judecatoresc este singurul organ de executare competent
pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor prevazute in hotararile judecatoresti.
Biroul Executorului Judecatoresc Copuzeanu Florin Traian desfasoara activitati de executare silita, constatari, inventarieri bunuri, oferte reale de plata urmate de consemnatiune, proteste de neplata a cambiilor si biletelor la ordin si aplicare masuri asiguratorii pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Teleorman, Ialomita, Giurgiu, Calarasi si Ilfov. Privitor la recuperarea pe cale amiabila a creantelor, notificarea actelor judiciare si extrajudiciare si comunicarea actelor de procedura, competenta este la nivel national.
Executarea creantelor
Recuperarea creantelor prin executare silita este una dintre principalele activitati.
Pentru executarea silita a creantelor legea impune doua conditii:
- creanta sa fie certa, lichida si exigibila, iar
- dreptul de a executa sa fie constatat printr-un inscris, intocmit potrivit legii, avand valoare de titlu executoriu.
Legea confera caracterul de titluri executorii urmatoarelor categorii de inscrisuri: hotararile judecatoresti, hotararile arbitrale, hotararile judecatoresti straine, actele autentificate de notarul public, cambia, biletul la ordin si cecul, actele de sanctionare contravenţionala, contractele de credit bancar, contractele de credit ale institutiilor financiare nebancare, contractele de leasing, contractul de garantie reala mobiliara, contractul de arenda, contractul de inchiriere, contractul de comodat, titlul executoriu european pentru creantele necontestate etc.
In vederea recuperarii creantei recunoscute in titlul executoriu, precum si a dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume datorate, vom proceda la executarea silita in oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pana la realizarea integrala a obligatiei, prin:
- poprirea sumelor detinute de debitor in conturi bancare,
- poprirea veniturilor debitorului (salariu, pensie etc.) ,
- poprirea sumelor de bani datorate debitorului de catre o terta persoana,
- poprirea si vanzarea bunurilor mobile incorporale ale debitorului
- sechestrarea si vanzarea bunurilor mobile apartinand debitorului,
- sechestrarea si vanzarea fructelor neculese si a recoltelor prinse de radacini,
- vanzarea bunurilor imobile proprietatea debitorului etc.
Actvititatea executorului judecătoresc comportă mai mult etape:
- Identificarea veniturilor si bunurilor urmaribile. Dupa inregistrarea dosarului si incuviintarea executarii silite de catre instanta de executare, se face o evaluare a situatiei debitorului, prin obtinerea de informatii de la institutiile ce detin date de acest fel (institutii bancare, directii fiscale, inspectorat teritorial de munca). In masura in care cunoaste informatii utile, aceasta activitate va fi sprijinita si de catre creditor. Executorul va putea solicita si debitorului o declaratie scrisa privind veniturile si bunurile urmaribile.
- Masuri de executare. In functie de rezultatele evaluarii si optiunea creditorului se trece la poprirea veniturilor, indisponibilizarea bunurilor (sechestrarea bunurilor mobile sau notarea somatiei de plata in cartea funciara), vanzarea lor la licitatie sau, dupa caz, se constata starea de insolvabilitate a debitorului.
- Eliberarea sumelor. Sumele de bani realizate prin executare silita se elibereaza creditorului pana la acoperirea integrala a creantei sale, precum si a cheltuielilor ocazionale de efectuare a executarii. Vizualizati lista documentelor necesare pentru formarea unui dosar nou de executare.
Recuperarea amiabila
In absenta unui titlu executoriu, pentru a evita durata actiunilor judiciare, sau pentru a nu deteriora relatiile comerciale cu clientii dumnevoastra aflati in dificultate de plata puteti opta pentru recuperarea creantelor pe cale amiabila.
Procedura se realizeaza in multe etape:
- investigarea solvabilitatii debitorului dumneavoastra persoana fizica sau juridica;
- notificarea si contactarea debitorului;
- facilitarea intalnirii partilor la sediul biroului si negocierea modalitatilor de plata favorabile;
- deplasari la sediul / domiciliul debitorului.
Daca demersurile amiabile nu vor da rezultate si veti opta pentru executarea silita veti avea avantajul ca executorul judecatoresc, singurul competent sa deruleze ambele operatiuni, va cunoaste exact situatia debitorului dumneavoastra si mijloacele pe care le are la indemana pentru recuperara creantei.
Exemplificam obligatii cuprinse in hotarari judecatoresti ce pot fi realizate prin intermediul biroului nostru:
- plata sumelor de bani;
- predarea bunurilor mobile (hotarari de obligare la predarea sau restituirea unui bun, privind atribuirea unor bunuri mobile ca urmare a partajului sau iesirii din indiviziune);
- predarea bunurilor imobile (hotarari date in actiuni in revendicare sau posesorii, hotarari ce dispun evacuarea din imobil sau reintegrarea in spatiu, hotarari de desfiintare a unui contract translativ al dreptului de proprietate cu repunerea in situatia anterioara, hotarari de atribuire a unui imobil ca urmare a partajului sau iesirii din indiviziune);
- obligatii de a face sau de a nu face (diferentiem hotarari ce cuprind obligatii de a face sau de a nu face ce nu implica faptul personal al debitorului, cum ar fi: ridicarea unor materiale, demolarea unor constructii, desfiintarea unei lucrari, etc. si hotarari ce nu pot fi indeplinite de alte persoane decat debitorul: hotarari privind reintegrarea in munca a salariatului, obligarea unei institutii de a intocmi un act etc.);
- masuri privind stabilirea domiciuliului, incredintarea sau vizitarea minorului.